Pretkvalifikacioni javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje i sticanje vlasništva u Energopetrol d.d. Sarajevo

Na osnovu Odluke Vlade Federacije BiH o namjeri odabira novog partnera u Energopetrol dd Sarajevo od 15.oktobra 2004. godine, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH objavljuje

 

PRETKVALIFIKACIONI  JAVNI POZIV

Za iskazivanje interesa za ulaganje i sticanje vlasništva u  Energopetrol dd Sarajevo

 

Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik privrednog društva Energopetrol dd Sarajevo, poziva sve zainteresovane kompanije da iskažu interes („Pismo namjere“) za ulaganje u društvo čime  bi, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, stekli određeni procenat vlasništva u društvu. 

Energopetrol dd Sarajevo sa postojećom strukturom vlasništva (67% državno, 33% privatno) i 1079 uposlena, predstavlja u dugom vremenskom periodu najznačajniju kompaniju u prometu nafte i naftnih derivata na teritoriji Bosne i Hercegovine. Promet   u 2002. godini iznosi 140.877  a u 2003. godini 123.877 tona. Društvo posjeduje široko razgranatu mrežu od 65 benzinskih stanica širom Federacije BiH, funkcionalno i teritorijalno organiziranih u četiri poslovna centra Sarajevo, Mostar, Živinice i Bihać.

Pogodnost za ulagače predstavlja  što su maloprodajni objekti locirani u centru gradova Federacije BiH te uz odgovarajuća ulaganja mogu zadovoljiti međunarodne standarde.

Od kompanija koje budu iskazale interes za ulaganje u društvo se očekuje da budu spremne da ispune okvirne kriterije koje Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik, preferira u budućem izboru novog partnera u društu kako slijedi:

 

  1. Preuzimanje dugova društva
  2. Investicije i razvoj uključujući i ekologiju
  3. Program upošljavanja i zbrinjavanja uposlenih
  4. Cijena za preuzimanje društva
  5. Kredibilitet ponuđača

 

Redoslijed gore navednih  kriterija odražava njihov značaj za društvo.

Vlada Federacije BiH, po provedbi drugih neophodnih aktivnosti, ima namjeru da kompanijama koje budu iskazale interes ( putem „Pisma namjere“) uputi direktan poziv za podnošenje ponuda na osnovu kojih će biti odabran novi partner. Procedure  izbora novog partnera, koje će uključivati i precizne kriterije vrednovanja ponuda, biće utvrđene prije upućivanja poziva zainteresovanim kompanijama za podnošenje obavezujućih ponuda. Sa najbolje vrednovanim ponuđačem će se otvoriti proces pregovora o ulaganju u društvo koje će značiti i sticanje odgovarajućeg procenta vlasništva.   

 

Podnošenje „Pisma namjere“ zainteresovanih ulagača je potrebno učiniti do 26.11.2004. godine do 16 sati  na adresu

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH

Alipašina 41

71000 Sarajevo

 

Tel.   ++ 387 33 212884,885,886,887,888

Fax   ++ 387 33 212 883

E-mail: apfbih@bih.net.ba, apftbiro@bih net.ba